Joulun ajan mietteitä 2022

Koronapandemian vuoksi Olohuoneet ovat joutuneet sulkemaan ovensa kahtena peräkkäisenä jouluna.

“On ollu tylsää kun ei ollu Olohuoneen joulua. Tuossa mökissä (omassa asunnossa) vaan oltiin.”

Kävijä kertoi harmissaan. Nyt Olohuonetoiminnan on tarkoitus toteutua myös jouluna, keskustan ja Tuiran Olohuoneilla. Moni ikäihminen aikoo osallistua Olohuoneiden jouluun.

Olen yksin ja tulen jouluna, jos olen terveenä. Tämä (osoittaa Olohuoneen tilaa) on minun elämää. Haluan olla muiden kanssa. On mahtava, jos järjestyy joulu. Ei voi olla yksinäiselle ihmiselle parempaa paikkaa. Kulkeminen tänne on tärkeää kuntohoitoa ja täällä on henkisesti lämmintä porukkaa. Tykkään ikäihmisistä. Haluan auttaa ja olla niiden kanssa.

Moni ikäihminen ei jaksa laittaa kotiinsa joulua, mutta onneksi joulun tunnelmaa voi löytyä Ikäihmisten Olohuonetoiminnasta. Joulukuun ohjelmistossa joulu on keskeisenä aiheena, mutta mukaan mahtuu toki muutakin mukavaa toimintaa. Olohuoneilla on tehty monenlaisia jouluaskarteluja, joulukortteja ja koristeltu piparkakkuja, herkuteltu sekä kuunneltu ja laulettu ihania joululauluja. Vapaaehtoiset Tuiran seurakunnasta, VoxErato, EKL:n kuoro Laulakko nää ja Kalevi Ilkka ovat ilahduttaneet Olohuoneilla joulukuussa musiikin merkeissä. Kävijät ovat todenneet, että joululaulut antavat joulumieltä. Henkisesti saa tunnelmaa. Kyllä se tuo oman ilonsa.

Eräs Olohuoneen kävijäkin toivoo saavansa esiintyä muille jouluna ja innostuu harjoittelemaan kaunista lauluaan. Lauluun yhtyy muukin pöytäseurue ja he odottavat ilolla tulevaa esitystä, kehuen toverinsa lauluääntä. Olohuoneilla osallistetaan kävijöitä mielellään, aina mahdollisuuksien mukaan. Olohuoneilla pyritään huomioimaan aktiivisesti myös aivojen ja kehon terveys. Jouluiset visailut ja bingot ovat suosittuja ja hauska ohjelmanumero. Jouluhupailuun kuului tänä vuonna näytelmä, missä halukkaat pääsivät käyttämään luovuuttaan ja nauttimaan esiintymisestä. Näytteleminenkin toi kävijälle lapsuuden koulumuistoja mieleen. Korjaavan kokemuksen tarjoaminen ei ole koskaan myöhäistä. Yhdessä hupailu jätti hymyn huulille! Tonttujumppa taas on hauska tapa huoltaa kehoa ja sopii monen kuntoisille.

Jouluiseen tunnelmaan kuuluu oleellisesti jouluruoka. Pipareiden lisäksi on maisteltu esimerkiksi ihania joulutorttuja, glögiä ja suklaata. Tärkein on kuitenkin vielä edessä -jouluateria jouluaattona. Sillon tarjolla on perinteistä suomalaista jouluruokaa. Kysyttäessä kävijöiltä mieluisimmasta jouluruuasta, vaikuttaa kinkku olevan monen suosikki. Joulukinkku herättää myös mukavia makumuistoja lapsuudesta, kun kotona nautittiin esimerkiksi äidin tekemää kinkkua.

Joulumieli näkyy kiitollisuutena, antamisena ja lähimmäisen auttamisena. 2.12. vietettiin kansainvälistä Vapaaehtoisen päivää. Olohuoneen ikäihmiset arvostavat ja kiittivät vapaaehtoisia heidän tekemästään tärkeästä työstä. Jopa innostavan Skippo-pelin keskeltä haluttiin ilmaista ajatukset vapaaehtoisille, Olohuoneiden kiitosvideolle. Vapaaehtoisten antama panos näkyy Olohuoneilla paljon. Erityisesti vapaehtoisten seura, leipomukset ja musiikkiesitykset ovat ilahduttaneet kävijöitä viime aikoina paljon. Vapaaehtoiset luovat merkittävällä tavalla Olohuoneille myös joulun tunnelmaa.

Mukavaa joulun odotusta!

Essi

Leave a comment